zaterdag 10 november 2007

Mooie zaterdagmiddagfilm...


-The story of the weeping camel-

Regie en scenario: Byamabasuren Davaa, Luigi Falorni
Met: Janchiv Ayurzana, Chimed Ohin, Odgerel Ayusch e.a.
90 min. / Mongolië-Duitsland / 2003

Geheel toevallig stuitte ik vanmiddag op een hele bijzondere TVfilm of liever gezegd documentaire.
Het gaat over een kameel die een moeilijke bevalling meemaakt en daarna haar (witte=bijzonder) kalf verstoot en wat deze mensen allemaal doen om ze toch bij elkaar te krijgen. Er moet uiteindelijk een violist aan te pas komen om het jong weer met zijn moeder te verenigen. Denk nu niet aan een disneyachtige tranentrekker, nee dit is echt de wijze waarop deze mensen leven met hun dieren.
Er zijn nauwelijks dialogen wat maakt dat je echt even moet gaan zitten om je mee te laten voeren door de makers van deze film. Beter nog, je moet je eigenlijk overgeven aan alles want ik vond het een zeer indringend portret van deze nomadenfamilie ergens in de Gobiwoestijn, in Zuid Mongolië. Een hechte familie van kamelen- en schapenfokkers die in volslagen afzondering woont van wat we wel eens de “beschaafde wereld” durven noemen.

Tijdens het eerste stuk van de film stellen de regisseurs, zich tevreden met een eenvoudig beeld van een leven dat in het teken staat van de natuur: ouders en hun kinderen, de mens en zijn dieren. We krijgen lange, betekenisvolle shots van de oude handen van de grootmoeder die touw knoopt uit kamelenhaar. Van de grootvader die ’s ochtends het zand van de tenten veegt, wat later door de dochter overgenomen wordt. Van de manier waarop voedsel wordt bereid, de kinderen hun bad krijgen, de familie ’s avonds rond een vuur kruipt en gemoedelijk een sigaretje rookt, enzovoort...
Wat helemaal mooi is is het stuk dat de violist op één of andere manier het ritme en de emotie van de muziek op de kameel weet over te brengen zodat deze gaat huilen (de titel dus) en uiteindelijk het kalf weer bij zich laat drinken.
Dat concept van ouders en kinderen is erg krachtig: de families die we volgen, zijn van elkaar afhankelijk, ze zitten constant op elkaars lip in de enkele tenten die ze bewonen in hun barre thuisland. Grootouders, ouders en kinderen leiden één leven, met een intensiteit van samenzijn die wij ons hier nauwelijks of eigenlijk niet meer kunnen voorstellen. Wanneer ze dan zien hoe een dier haar jong verstoot, betekent dat een verstoring van de natuurlijk orde – zo hoort het niet, en het is van het allergrootste belang dat die verstoring zo snel mogelijk ongedaan wordt gemaakt. De nomaden leiden een leven dat wordt gedomineerd door de natuur, met een buitenwereld die zich steeds sterker aan hen opdringt: wanneer twee van de zonen van de familie naar de “grote stad” moeten reizen om een violist te vinden, maken ze voor het eerst kennis met de televisie, en ze zijn gefascineerd. Eens ze weer thuis zijn, vragen ze aan hun ouders of ze er ook één mogen hebben. ‘Waar is dat nu goed voor?,’ krijgen ze als antwoord, maar hoe lang zal het duren voor er zo’n ding staat?
Ik heb in elk geval genoten van de prachtige beelden, en de achtergrondgeluiden zoals een ziedende wind en het gejank van een achtergelaten kamelenjong.

Een heuse aanrader!

15 opmerkingen:

Redstar zei

Ik zal er eens op letten of tie nog eens op tv komt. Waarschijnlijk wel.. :-)

Wieneke zei

Da's nou ook toevallig! Ik had de aankondiging gisteren al in de gids gezien en herinnerde mij een aanbeveling van iemand over deze film. Ik heb hem dus opgenomen en hem net bekeken. Het is een fantastisch mooie film. Zo moet je ook eens opletten of de film 'The Cave of the Yellow Dog' op televisie komt of misschien wel in een filmhuis.

Brillie zei

Een documentaire over Brillie, zal dat ook aanslaan?

Pasula zei

Lijkt me ook erg indrukwekkend. Er zijn weleens natuurfilms waar je zo in opgaat dat je alles om je heen vergeet.

Rainbow Light zei

Beide films zijn trouwens verkrijgbaar op dvd ;-), in de wat betere new age winkel iedergeval...
Ze zijn inderdaad heel gaaf! Weinig woorden, prachtige beelden, en zeer veel gevoel.

martine zei

Jammer dat ik die gemist heb. Heb al gekeken bij Uitzending gemist, maar daar kan ik hem niet vinden.
Maar hij zit nu in mijn hoofd en als hij nog eens ergens vertoond wordt zal ik de titel zeker herkennen..

Roosnans zei

Je omschrijft het al prachtig...dus toch eens kijken.
In "mijn" videotheek hebben ze een (klein) hoekje filmhuis-films, volgens mij staat hij daar tussen..
Asshak was ook zo'n film met prachtige plaatjes, van touareg-nomaden in de Sahara!
fijn weekend!
hug

Mike zei

@ Redstar; wordt ongetwijfeld nog een keer uitgezonden en is verder ook wel te huur. Is een aanrader als je de tijd wil nemen om hiervoor te gaan zitten en de sfeer wilt inademen.


@ Wieneke; thanks for the tip, die knoop ik ik mijn oren :-)

@ Brillie; Mwah...


@ Pasula; yep, en dit is er zo een :-) Ideaal voor regenachtige zater- of zondagen :-)

@rainbowlight; ja, wat een prachtfilm, volgens mij hebben we het er wel eens over gehad en zo is de titel me bij gebleven :-)

@ Martine; ik geloof dat de NPS 'm uiutzond op nederland 2.
OT, bevalt digitale tv jou?

@ Roosnans; Hee nog een interessante titel, iets lastiger om te onthouden maar toch ;-)

Gaytoday zei

Mede dankzij jouw reactie hebben we een naam voor de Queen van weblogland.

Kijk snel op www.gaytoday.web-log.nl

Dankjewel!

Me! van bVision zei

Dat klinkt alsof ik iets gemist heb...

Mike zei

@Pasula; ook vanaf hier felicitaties!

@ Me; dat heb je zeker, maar misschien heb ik ook wat gemist bij bVision. Je staat al in de linkenlijst en ik ga gauw kijken
:-)

Mike zei

@Me; ah, helaas nog niets nieuws...
Je maakt het wel spannend hoor!

Lin's ding zei

mooie beschrijving van de film, klinkt idd alsof ik iets gemist heb...en ach wat maken wij ons toch druk in onze grote wereld...bah...ik houd het hier tegenwoordig ook maar even klein...

Me! van bVision zei

Dat krijg je als je te vlug wil zijn en de verkeerde site linkt:
http://www.bVision.nl

Mike zei

@ Me!; Thanks for telling. Vol verwachting klopt mijn hart :-)