vrijdag 16 mei 2008

Olifantenkunst?


Even geleden schreef ik in een eerder blog enthousiast over een zichzelf portretterende olifant. Gisteren kreeg ik wat meer informatie over de achtergronden.
Lees en huiver...

Als resultaat van het videofilmpje hebben miljoenen mensen interesse getoond voor een schilderij gemaakt door één van deze 'kunstzinnige' olifanten. Helaas heeft men (en ik ook ) zich niet gerealiseerd dat deze kunstige schilderijen niet zonder een beestachtige trainingmethode tot stand kunnen komen. Het stel, Liz Allen en Mark Fangue, welke het 'zelfportret' op het YouTubefilmpje vastlegde, hebben een website waarop de schilderijen te koop worden aangeboden. Waarschijnlijk hebben ze geen enkel idee van de wrede trainingspraktijken en de impact op de olifanten en dan met name de baby olifanten die gewoon hiervoor geexploiteerd worden. Menig olifanten bezitter wil meeliften op de successen van schilderende, en geld in het laatje brengende olifanten. Het wordt gebracht alsof de olifanten plezier hebben in het schilderen maar daar gaat heel wat leed aan vooraf en het schilderen behoort uiteraard niet tot het natuurlijke gedrag van een olifant. Als je meer wilt weten, kun je hier de nieuwsbrief lezen die mij werd toegestuurd.

7 opmerkingen:

aargh zei

Wat een idiote handel! Ik heb geen idee hoe je olifanten kunt trainen om zulke dingen te maken maar het is waarschijnlijk gewoon een 'kunstje', en niet "kunst". Laat die beesten lekker echt werk doen als je aan ze wilt verdienen, ze schijnen geweldige boswerkers te zijn die het leuk vinden om te sjouwen.

Redstar zei

Zodra beesten dit soort kunstjes kunnen, ga ik al denken hoe diervriendelijk zo'n dier getraint is. Olifanten sjouwen trouwens ook niet graag. Daarom is er ook nog noit een olifant gevonden die hele dagen voor fun aan het sjouwen is..
Dieren uitbuiten is echt enorm fout :-|

Roosnans zei

Walgelijk dit soort praktijken!!! Jammer dat mensen dat dan ook nog commercieel uitbuiten. triest
grtzzzz

geertje zei

Goed dat je het aankaart. Vaak denken mensen inderdaad niet verder dan "leuk" als ze zoiets zien...

Veerle zei

ik vond het al niet echt natuurlijk klinken, maar inderdaad als je er bij stilstaat, dan snap je ook dat een olifant niet zomaar voor de grap gaat schilderen. Dat moet inderdaad aangeleerd worden.
En wat vreselijk dat mensen daar dan zo in meegaan en die dingen verkopen en dus dat allemaal steunen en onderhouden. Brrr...

Filosofietje zei

Bah, mijn hart bloed voor dat dierenleed. Ik ga niet eens naar een dierentuin omdat ik vind dat het niet de bedoeling kan zijn dieren op te sluiten en van hun vrijheid te beroven. Mijn hond hoeft nog niet eens een pootje te geven want hij is een hond en dat moet ie vooral blijven. Ik ben heel, heel erg tegen mensen die dieren kunstjes laten doen, opsluiten of dwingen wat dan ook te doen dat tegen hun dierlijke natuur druist. Mensen zouden wijzer moeten zijn.

hanscke zei

Ik ben zeer zeker tegen dierenmishandeling, maar niet elk dier lijdt er onder wanneer het een kunstje aanleert. met geweld wordt er niets bereikt, dus het houdt wel in dat de dieren dan wel heel veel positieve aandacht krijgen en dat is toch niet verkeerd?