woensdag 1 oktober 2008

Nicht Nienke Rocks...

Eerder al schreef ik over mijn nicht Nienke Eijsink en over haar film 'FAN' waar ze toen volop mee bezig was. Inmiddels is dit project afgerond en kun je op haar site een kort stukje hiervan zien. Klik op 'FAN' en onderin op 'play video', als je deze wil bekijken. Begin 2009 wordt de film in NCRV Dokument uitgezonden, waarvan ik uiteraard weer tzt melding zal maken.

Vandaag kom ik een kort interview met haar tegen in de VPRO-gids nummer 40( blz 7).
Ik citeer uit de VPRO gids:

Flying Doctor blijkt rokende actrice

Filmaakster Nienke Eijsink (1977) was als kind bezeten van Flying Doctor Chris Randall, een rol van actrice Liz Burch. Die adoratie zette ze om in FAN, een bijzondere film waarin haar fictieve en echte leven door elkaar loopt.

Waar komt dit idee vandaan?
Nienke Eijsink: "toen ik 12 jaar was bepaalde The flying Doctors mijn leven. Ik schreef brieven naar de VARA, de productiemaatschappij en de BBC. Soms haalde zo'n brief de VARAgids en dat betekende nogal wat bij de fanclub - waar ik trouwens een van de jongsten was. Omdat we geen video hadden nam ik alle scenes van Liz op met een cassetterecorder. Eerst wilde ik dat ze mijn moeder was, daarna mijn vriendin en later wilde ik haar zelf zijn. Achteraf denk ik dat dit ook te maken had met het feit dat ik lesbisch ben ik voelde me een beetje eenzaam en anders dan mijn klasgenoten. Twente was ook niet de beste plek voor een coming out".
Wat vond je moeder er van?
"Zij vond Chris eigenlijk wel een goed rolmodel."
Hoe lang duurde dit?
"Tot ik in een interview las dat Chris eigenlijk Liz Burch was en 2 pakjes sigaretten per dag rookte. Een Flying Doctor! In die tijd was er nog geen internet en informatie summier, al snapte in natuurlijk dat ze een rol speelde. Maar hierdoor wist ik ook dat ik geen Flying Doctor hoefde te worden en dat actrice volstond."
Maar Chris kwam terug in je leven
"Na de kunstacademie las ik dat Liz zonder werk zat en dat was (toevallig?) wel nadat ze een lesbische rol had gehad. Ik dacht ik ga iets terug doen voor de vrouw die zoveel voor mij betekend heeft. Ik naar Australiƫ."
En?
"Het was geweldig! Maar ze begreep mijn filmplan met fictie en werkelijkheid niet zo goed. "kom maar terug met een script," zei ze. dat duurde een tijd en toen ik 3 jaar later terugkwam was ze al iets minder aardig. Ze had ook weer werk, en mij eigenlijk niet meer nodig, haha. Enfin; de film is er. het is nogal eclectisch en ik speel zelf ook in de Flying Doctors. In Coopers Crossing heb ik ook gefilmd, maar daar herinnert niets aan de serie."
Ben je nu klaar met Chris?
'Ik denk het wel. The Flying Doctors is geen escapisme meer, maar werk geworden."

Te zien dus begin 2009, tot die tijd ben ik haar grootste fan ;-)

7 opmerkingen:

aargh zei

Leuke meid en ze weet haar jeugdidolatrie mooi te verwerken tot iets nieuws.
"I think you have to let it go after this", zegt de 'dokter', en dat zal ze ook wel doen. Nou ja, eerst nog even genieten van het resultaat natuurlijk!

Me! zei

Leuk stukje film met zichzelf in de hoofdrol.

Jan K. zei

Van een nichtje dat het verhaal van haar jeugd zo mooi weet uit te werken en daarover een film weet te realiseren, mag je best fan zijn.

Natje zei

Had laatst op haar site gekeken naar die hond met konijnenoren. Ze lijkt me echt geweldig, heerlijke humor heeft ze! Natje xxx

Redstar zei

Kekke nicht :-) Leuk om te lezen hoe iemand anders de Flying Doctors ervaren heeft.. Ik vond er nooit wat aan :-)
Ik ga zeker kijken als het op tv is..

NickN zei

Ik weet niet of ik het nog ga kijken maar daar kan jij voor zorgen. Meld het op je blog ;-)

Bolus zei

Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. (vond die automonteuse altijd wel aardig geloof ik haha!)