zondag 21 juni 2009

Biologische producten BTW vrij...


Heel goed plan, dat ik van harte ondersteun. Bio producten moeten BTW-vrij worden, is het idee en dat sluit weer heel mooi aan bij de wijze waarop de overheid volgens mij duurzame consumptie heel snel in een stroomversnelling kan krijgen.
Duurzame, biologische, milieuvriendelijke of energiebepsarende producten vrijstellen van BTW en wat mij betreft de BTW op slechte producten drastisch verhogen. Komt u bekend voor? Ja, noemt men ook wel eens het Eco-Tax en Eco-Plus systeem.
De Rijksoverheid stelt dat in 2010 in haar bedrijfsrestaurants minimaal 40% aan biologische producten moeten worden gebruikt. In navolging zullen scholen en zorginstellingen meer gebruik moeten gaan maken van biologische catering. Met diverse marktpartijen zijn al diverse convenanten gesloten om de daad bij het woord te voegen. Dat is allemaal heel goed!
Essentieel onderdeel ontbreekt echter in alle afspraken. Wie betaalt de rekening ? Juist, de consument. En wil die consument die rekening betalen? Zolang biologische consumpties veelal twee keer zo duur zijn als niet biologische consumpties, zullen de doelstellingen niet gehaald worden. Middels deze handtekeningenlijst willen wij heel concreet aan de overheid vragen de consument, die wil investeren in biologische consumptie, tegemoet te komen door voor de komende twee jaar alle eko gecertificeerde voedingsmiddelen BTW vrij te maken, de BTW is nu 6%..
Als de BTW op Eko eten wordt afgeschaft, zal de vraag daarnaar toenemen. Als het volume groter wordt, kunnen de prijzen dalen. In navolging op het stimuleringsbeleid in de autobranche, waarbij flinke kortingen worden gegeven op de bijtelling en de bpm van milieuvriendelijke auto’s, moet dit verzoek een simpel hamerstuk in de Tweede Kamer kunnen zijn. Ook voor de bouwsector zijn onlangs een groot aantal zaken verhuisd van het hoge naar het lage BTW-tarief.
Help mee de discussie op gang te krijgen en onderteken vandaag nog de petitie. Er zijn op dit moment 4336 mensen die de petitie hebben ondertekend.
Bron: Bio BTW Vrij

13 opmerkingen:

Terrebel zei

Eindelijk een beetje verstand...

Redstar zei

YEAH, Eindelijk eens goed nieuws op dat front. HEt heeft lang geduurt, maar dan krijgen mss ook eindelijk eens echt iets :-D Tof nieuws

Me! zei

Ik weet het niet, als dat de enige reden is om biologisch te gaan eten, slaat ook dat niet aan.

Martine zei

Er ontbreekt nog iets. Als iedeeen biologisch gaat eten, zal er heel gauw veel meer geproduceerd moeten gaan worden. En de vraag is of dat lukt zonder de biologische principes overboord te gooien.

fialas zei

@martine : heel veel van de ramsproduktie is bestemd voor de export.
@ikelodeon: ik heb geteked en zal het doorsturen in netwerk.

Plato zei

Een goed initiatief. Ik ben benieuwd welke politieke partij hier achter gaat staan.

Pasula zei

Het zou een fantastische vooruitgang betekenen als het BTW-vrij zou worden. Natuurlijk teken ik!

Pasula zei

Bedankt Voor uw Stem

Er hebben op dit moment 4780 mensen gestemd.

geertje zei

Ik vind biologische producten inderdaad vaak te duur en het is voor mij wel een reden om ze niet te kopen. Ik ben hier niet superprincipieel in, maar de prijs zou me wel over kunnen halen, omdat ik wel het "beter voor milieu, wereld, dieren etc" inzie.
En hee... wat zou dan de "goede" reden moeten zijn, even reagerend op een reactie voor me?

hanscke zei

Ik koop al wel heel vaak biologische produkten EKO, maar dat komt omdat wij niet zoveel nodig hebbben, we zijn maar met zijn tweeën. Voor een gezin met opgroeiende kinderen zal dat heel anders zijn.

Linneke zei

Ik probeer momenteel zoveel mogelijk bioproducten in huis te halen maar het prijskaartje is inderdaad een pak hoger en dat houdt me soms wel eens tegen (als gezin met twee kinderen ...). Ik zie dus wel een toekomst in dit voorstel ...

Thérèse zei

Ik denk er wel over om te tekenen, maar.....heb je gezien dat er een heleboel rare woorden bij staan???
Bij die petitielijst, bedoel ik.
Ik begrijp dat niet...???

Mikelodeon zei

@therese; vervelend, ik heb gekeken. Ik vermoed dat de site is gehacked of zo. Ik zag dat er ook al 8000 mensen getend hadden. Heel erg jammer maar deze zieke individuen halen erg veel genoegen uit dit soort acties :-(