zaterdag 9 oktober 2010

Shame and Intimacy...


Afgelopen week heb ik weer een driedaagse training bij Johannes Smidt gevolgd. Het voelde heerlijk en weer heel vertrouwd om op het instituut in Limmen rond te stappen. Aan de vooravond van de eerste dag vernam ik dat er 150 aanmeldingen waren waardoor ik de eerste ochtend met schrik tegemoet zag. Gelukkig was deze vrees ongegrond want er waren zo'n 40 personen alwaar ik redelijk wat bekenden uit eerdere trainingen tussen trof. Waaronder ook Tijger uit de eerste Deep Change, wat een heerlijk warm en vertrouwd weerzien was.

Het onderwerp was Schaamte en Intimiteit. Gelijk werden we weer stil gezet en werd uit de doeken gedaan waar en hoe schaamte ontstaat en wanneer deze schadelijk wordt.
Schaamte zit altijd goed verstopt en kan verpakt worden achter allerhande vermommingen, denk maar aan agressie, verlegenheid, schuldgevoel, vrolijkheid enz. Soms kan dit ook tot fobieën leiden.
Ieder mens heeft schaamte, ik ben daarop geen uitzondering. Natuurlijk kun je ervoor kiezen deze schaamte niet te beroeren en verstopt te laten zitten, ik ben echter heel blij dat ik mijn schaamte heb kunnen aanschouwen.
Deze driedaagse heeft me doen beseffen dat ik heel gezond en goed in balans ben en ik zie nu hoe fijn het is om hier in elk geval zelf over te kunnen praten, mezelf kwetsbaar op te stellen. Dit kan de ander dan meer ruimte geven een deel te helen.

Schaamteloze groet ;-)

6 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik denk dat iedereen daar zijn grenzen wel in heeft.

Lin's ding zei

wat fijn dat je weer eens lekker aan de slag kon met jezelf op een ander vlak. Goed van je dat je zo in balans bent, maar daar heb je ook hard voor gewerkt. Je hebt al zoveel opgeruimd en jezelf serieus genomen. Geniet er van!

Redstar zei

Iedereen kent schaamte zeg je. Ik heb dan denk ik toch echt erg weinig schaamte, of ben me er totaal niet bewust van :D

hanscke zei

Daar zou ik ook wel eens mee an de slag willen. Lijkt me interessant

Pasula zei

Haha vooral die schaamteloze groet aan het eind... ben blij voor je dat je een paar mooie dagen had, het is toch altijd weer afwachten wat er gaat gebeuren. Schaamte, ik dacht er net even over na, maar heb dat bijna niet. Ja ooit weleens een ongecontroleerde scheet het kantoor ingeslingerd maar dat kan gebeuren, daar ben je mens voor. Ik lach erom en ga dan verder met de dingen die ik deed. ;-)

geertje zei

Goed dat je met jezelf bezig blijft! Wat een energie heb je toch, deze dingen te ondernemen.

OT: Digna deel 10 laat even op zich wachten, ik kan niet inloggen bij weblog momenteel.